Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-02@10:04:46 GMT

سینماگران کارمند وزارت ارشاد نیستند

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۸۰۰۱۱

سینماگران کارمند وزارت ارشاد نیستند


   عصر ایران؛ هومان دوراندیش- اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی منع فعالیت برخی از سینماگران است، از این حیث عجیب است که گویی دراین تصمیم، مفروضی نهفته است و آن اینکه، سینماگران کشور کارمند وزارت فرهنگ و ارشاد هستند.


   شما اگر کارمند یک بانک باشی و مقررات اعلام شدۀ آن بانک را رعایت نکنید، مدیر بانک حق دارد شما را از فعالیت در آن بانک منع کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته اگر مدیرمتساهلی باشد یا زود از کوره در نرود، در صورتی که خطای شما جزئی باشد، ممکن است از این حقش استفاده نکند و چشم‌پوشی را بر سخت‌گیری ترجیح دهد.


   اما سینماگران کشور کارمند وزارت فرهنگ و ارشاد نیستند که این وزارتخانه محق باشد که آن‌ها را کلا از فعالیت سینمایی منع کند. بر فرض که فیلم "برادران لیلا" بابت رفتار نوید محمدزاده یا سخنان ترانه علیدوستی در جشنوارۀ کن نباید در ایران اکران شود؛ آیا اگر پس‌فردا کارگردان دیگری هم بخواهد از این دو بازیگر در فیلمش استفاده کند، آیا فیلم او هم باید توقیف شود؟


   چند سینماگر درجشنوارۀ کن چهارجملۀ انتقادی دربارۀ وضعیت اجتماعی درایران امروز گفته‌اند. این همه عصبانیت از آن چهار جمله، آیا نشانۀ ضعف نیست؟ مایکل مور در سال 2004 در جسنوارۀ کن بابت فیلمی که علیه رئیس جمهوری آمریکا ساخته بود، نخل طلا گرفت و علیه بوش هم سخنرانی کرد در کن. اما وقتی برگشت آمریکا، آب از آب تکان نخورد.


   ممکن است گفته شود در دوران مک‌کارتیسم هم سینماگرانی در آمریکا به ظن کمونیست بودن در تنگنا قرار گرفتند و عملا امکان فعالیت در هالیوود را از دست دادند. بله، اما آیا رفتار نادرست آمریکایی‌ها حجیتی دارد و قرار است ما مقلد چنان رفتاری باشیم؟


   سینماگران دیپلمات که نیستند. اگر کسی کارمند وزارت خارجه باشد و در محافل جهانی سخنی برخلاف نظر مقامات سیاسی مافوق خودش بگوید، قاعدتا باید به همان مقامات پاسخگو باشد.


   شاید یک دیپلمات هم نظرش دربارۀ شرایط اجتماعی ایران، همان چیزی باید که پیمان معادی در جشنوارۀ کن گفت؛ اما اگر بیان چنین نظری منع حکومتی دارد، قاعدتا او به عنوان عضوی از حکومت، حق ندارد چنین نظری را در گفت‌وگو با رسانه‌های خارجی بیان کند. و اگر چنین کرد، باید منتظر تبعاتش هم باشد.


   اخیرا فرماندۀ نیروی دریایی آلمان از پوتین تمجید کرد و در واکنش به اعتراض سایر مقامات حکومتی، ناچار شد از مقامش استعفا کند. دیپلماتی هم حرف خارج از چارچوب بزند، ممکن است مقامش را از دست بدهد.


   بر همین سیاق باید گفت دیپلمات جمهوری اسلامی حق ندارد در استخری مختلط در برزیل شنا کند. اما مگر نوید محمدی و همسرش جزو دیپلمات‌های کشور یا صاحب مقامی حکومتی هستند که موظف باشند رفتار شخصی‌شان در خارج کشور را با قوانین داخلی هماهنگ کنند؟


   بسیاری از زنان هنرمند داخلی، به سفرهای خارجی می‌روند و طبیعتا در رم و پاریس و سوئیس و مونیخ و زوریخ محجبه نیستند. اگر کسی عکسی از آن‌ها بگیرد و منتشر کند، آیا آن‌ها باید بابت بی‌حجاب بودن در شهرهای غربی پاسخگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشند؟


   در زمستان 1390، در ایامی که اصغر فرهادی جایزۀ گلدن گلاب را بابت فیلم "جدایی نادر از سیمین" دریافت کرد، با آنجلینا جولی هم دست داد. رفتاری کاملا نرمال در یک مراسم سینمایی خارج کشور. بعد عده‌ای در داخل کشور قیل و قال راه انداختند دربارۀ "مصافحۀ اصغر فرهادی با آنجلینا جولی"!


   یا دو سال بعد از آن، لیلا حاتمی در جشنوارۀ کن با پیرمرد 83 ساله‌ای به نام ژیل ژاکوب، که رئیس جشنوارۀ کن بود، روبوسی کرد و باز کلی قیل و قال راه افتاد که چه ذنب لایغفری در کن رخ داده!


   در سال 1997 هم عباس کیارستمی هنگام دریافت نخل طلای کن، با کاترین دنوو دست داد و روبوسی کرد و همین حرف و حدیث‌ها پیش آمد و بعدها عزت‌الله ضرغامی، با بیست سال تاخیر، گفت که رهبری معتقد بودند نباید در این مورد سخت‌گیری کرد. ضرغامی دقیقا گفت: «آقا در جواب فرمودند، حالا آن‌جا روبوسی کرده است، چرا شما این‌قدر ناراحت هستید؟»


   اگر می‌توان در قبال روبوسی کیارستمی و کاترین دنوو تساهل پیشه کرد، چه نیازی هست به برخورد سخت‌گیرانه‌ در قبال بوسۀ رد و بدل شده بین نوید محمدی و همسرش فرشته حسینی؟


   اگر این‌ها مصداق "سخت‌گیری‌ با مردم" نیست، پس مصداق چیست؟ و اگر این سخت‌گیری‌ها نشانۀ کوته‌نظری و قشری‌گری نیست، پس نشانۀ چیست؟ تشبه به طالبان چه فضل و افتخاری دارد برای ما ایرانیان شیعه؟


    حالا اگر رئیس ستاد امر به معروف و نهی از منکر خواستار سخت‌گیری با نوید محمدزاده و همسرش بود، باز می‌شد بگوییم او مشغول توسعۀ وظایف ستاد نهی از منکر است و این کارش ربطی به کارکرد ذاتی نهاد تحت مدیریتش دارد؛ اما وزیر فرهنگ و رئیس سازمان سینمایی که قاعدتا باید حامی سینماگران باشند و نقش سپر محافظ هنرمندان را در برابر گروه‌های فشار ایفا کنند.

 
   چرا محمد خاتمی محبوب هنرمندان بود و وقتی کاندیدای ریاست جمهوری شد، بسیاری از هنرمندان این کشور از مردم خواستند به او رای بدهند و پس از پیروزی‌اش در انتخابات دوم خرداد نیز در خیابان‌ها به مردم گل و شیرینی دادند؟


   فرق محمد خاتمی با مصطفی میرسلیم، دقیقا ناشی از تساهل خاتمی در قبال هنرمندان بود. سخت‌گیری با اهل هنر در قبال مواردی چنین کم‌اهمیت، یعنی یک بوسۀ خانوادگی و دو جمله دربارۀ فقر در جامعۀ ایران، اولا آب در آسیاب قشری‌گری می‌ریزد، ثانیا چهره‌ای ضعیف از حکومت ترسیم می‌کند.


    مگر در کن کسی قرار است دربارۀ سرنوشت و آیندۀ حکومت ایران تصمیم‌گیری کند که مقامات حکومتی در حوزۀ فرهنگ و هنر، نگران بازتاب سخنان دو سینماگر ایرانی در این جشنواره‌اند؟


   وانگهی، عالی‌ترین مقامات کشور بارها بر مبارزه با فقر و فساد تاکید کرده‌اند. این یعنی "مسئلۀ فقر" در ایران امروز قابل کتمان نیست. بنابراین حرف زدن از این "واقعیت اجتماعی" جرم نیست که مستوجب مجازات باشد. از قضا نشانۀ دغدغۀ سینماگری است که به آن می‌پردازد.


   پس از نمایش فیلم "قصه‌ها"، اثر رخشان بنی‌اعتماد، عده‌ای مثلا از موضع هواداری از حکومت، به خانم بنی‌اعتماد ایراد گرفتند که چرا در فیلمت تصویری فقرزده از جامعۀ ایران ترسیم کرده‌ای؟


   الان 9 سال از نمایش آن فیلم در جشنوارۀ فیلم فجر گذشته است و زمین و زمان نشان می‌دهد که حق با رخشان بنی‌اعتماد بود. یعنی فقر در جامعۀ ایران رو به تزاید است.


  سینماگر، سیاست‌گذار نیست که چاره‌ای برای رشد فقر در کشور بیندیشد، ولی می‌تواند به عنوان شخصیتی موثر در جامعه، دربارۀ آن هشدار دهد. چه در اثر هنری‌اش چه در سخنان عادی‌اش.


   البته همۀ نکاتی در این یادداشت نوشته شد، بدیهیات بود و آدم باید با خودش کلنجار برود که یادداشتی را به ذکر بدیهیات کند. اما بدیهیات هم گاهی فراموش می‌شوند و در کتاب آمده است که «فَذَّکِّر اِن نَّفَعَتِ الذِّکری/ سَیَذَّکَّرُ مَن یَخشی» (پس اندرز ده، اگر{دهی} اندرز سود دهد/ زودا کسی که خشیت پیشه کرده، پند گیرد – سورة الاعلی، آیات 9 و10)

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۸۰۰۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزیدگان هشتمین جشنواره طنز پهلو در فومن تجلیل شدند

اختتامیه هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه (طنزپهلو) یادمان کیومرث صابری فومنی(گل آقا) در شهر فومن برگزار و از برگزیدگان این جشنواره تجلیل شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از گیلان، اختتامیه هشتمین جشنواره ملی طنز و رسانه (طنزپهلو) یادمان کیومرث صابری فومنی (گل آقا) سه شنبه یازدهم_ اردیبهشت‌ماه با حضور فرشاد مهدی‌پور، معاون امور رسانه و تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسدالله عباسی استاندار گیلان، جمعی از مسئولان، طنزپردازان و هنردوستان و اقشار مختلف مردم در مجتمع فرهنگی هنری حضرت سیدالشهدا (ع) شهر فومن برگزار و از برگزیدگان این جشنواره تجلیل شد.

فرشاد مهدی‌پور، معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت ارشاد در این جشنواره با گرامیداشت یاد مرحوم کیومرث صابری (گل آقا) اظهار کرد: جشنواره طنزپهلو خلاء‌های معرفی استاد صابری فومنی را تا حدود پر کرد و این روند باید تداوم داشته باشد.

وی افزود: طنز گل آقا در سه دهه گذشته نقش جهت دهی را ایفا کرد و محتوای علمی و کارشناسی در قالب طنز در گل آقا مشهود بود.

معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت ارشاد با بیان اینکه مردم به طنز اقبال گسترده و عمیق نشان می‌دهند، خاطرنشان کرد: در حوزه طنز با چالش‌ها و کم و کاستی‌های فراوانی مواجه‌ایم که این مهم باید به مرور زمان اصلاح شود.

وی با تاکید بر تقویت محتوای آموزشی طنز و طنزپردازی تصریح کرد: حوزه طنز و طنزپردازی با توجه به ظرفیت‌هایی که دارد نیازمند آموزش‌های علمی و فنی بوده و این احساس نیاز مشهود است.

معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت ارشاد با بیان اینکه ۱۱۲۹ اثر به جشنواره طنزپهلو ارسال شد، اظهار کرد: در این دوره از جشنواره به لحاظ کمیت شاهد افزایش دو برابری ارسال آثار هستیم.

مهدی‌پور با بیان اینکه احیای رویدادهای فرهنگی و رسانه‌ای یکی از سیاست‌های‌های وزارت ارشاد در کشور است، افزود: باید در رویدادهای فرهنگی و رسانه‌ای به معرفی مفاخر کشور در حوزه‌های مختلف کمک کنیم و یکی از برنامه‌های وزارت ارشاد توجه به همین امر است.

وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص مرحوم صابری گفت: شعر طنز دارای اهمیت بسیار زیاد در جامعه است و مقام معظم رهبری مرحوم صابری را سردمدار طنز فاخر معرفی کردند که باید به آن توجه شود.

معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات وزارت ارشاد با تاکید بر لزوم توجه به شعر طنز در حل مشکلات کشور و بیان نقد منصفانه در جامعه افزود: شنیدن طنز گل آقایی برای افراد همراه با خاطرات بسیار خوب بوده است و حتی در دهه ۷۰ در انتخابات ریاست‌جمهوری نیز طنزهای مرحوم صابری تاثیر گذار بود.

لزوم توجه به نقد منصفانه در قالب شعر و طنز

اسدالله عباسی، استاندار گیلان نیز در این آیین با اشاره به ماندگاری آثار مرحوم استاد کیومرث صابری فومنی تصریح کرد: شهرستان فومن زادگاه بزرگ مرجع عالیقدر جهان تشیع آیت الله العظمی محمدتقی بهجت فومنی (ره)، دارای مفاخر علمی، فرهنگی و ادبیات و نام آوران در حوزه‌های مختلف است و گل آقا یکی از این هنرمندان و فرهیختگان نامدار استان و ایران اسلامی محسوب می شود.

وی به تأکید مقام معظم رهبری بر اهمیت طنز فاخر و تمجید ویژه معظم له از استاد کیومرث صابری فومنی افزود: به فرموده رهبر فرزانه انقلاب، مرحوم گل آقا به معنای واقعی کلمه، انسانی متعهد بود که قدر انقلاب را به خوبی می دانست.

استاندار گیلان، زنده یاد استاد صابری فومنی را منتقدی معتقد و منصف دانست و خاطرنشان کرد: گل آقا همواره با جان و دل بر پایبندی به اسلام و ایران اسلامی و تلاش برای اعتلای آنان تأکید داشت.

عباسی با تاکید بر لزوم توجه به نقد منصفانه در قالب شعر و طنز تصریح کرد: نقد درست باعث اصلاح امور می‌شود و گل آقا با زبان طنز، تلخی انتقاد را به کام مسئولین شیرین می‌کرد.

وی با بیان اینکه نقدمنصفانه آمیخته با زبان طنز قطع یقین در پیشبرد برنامه ها، اهداف و عملکرد مدیران تاثیر مثبت دارد، افزود: طنزنویسان و دیگر هنرمندان متعهد در ایجاد تحول و شکوفایی کشور نقش آفرینند و زنده یاد استاد صابری فومنی با چنین روحیات و خلق آثار ارزشمند فراوان در قالب طنز، قدر انقلاب را به خوبی می دانست و ماندگار شد.

استاندار گیلان، تجهیز به سواد رسانه را یکی از راه‌های اشاعه نقد منصفانه از سوی صاحبان قلم و پذیرش اصلاح از سوی مسئولان دانست و گفت: باید به سواد رسانه در گیلان بیش از گذشته توجه شود زیرا این رسانه ها هستند که می‌توانند زبان حال مردم باشند و به حل مشکلات کمک کنند.

عباسی تصریح کرد: کسانی که سالیان عمری در روزنامه نگاری و طنز نویسی و حوزه فرهنگ و هنر فعالیت دارند، نقد منصفانه و سواد رسانه را به نسل جدید آموزش دهند.

وی با بیان اینکه از نقد منصفانه استقبال می‌کند، تاکید کرد: مسئولان باید از نقد منصفانه برای رفع مشکلات مردم بهره‌مند شوند.

کد خبر 749557

دیگر خبرها

  • جوابیه وزارت فرهنگ و ارشاد به عصر ایران: مُهر وزارت چهار روزه ساخته شد
  • برگزیدگان هشتمین جشنواره طنزپهلو در فومن تجلیل شدند
  • برگزیدگان هشتمین جشنواره طنز پهلو در فومن تجلیل شدند
  • محکومیت کارمند آژانس امنیت ملی آمریکا به جرم جاسوسی
  • فقط شورای عالی امنیت ملی می‌تواند کنسرت‌ها را لغو کند
  • جزئیاتی از طرح‌های مطالعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
  • ۱۰نظرسنجی مربوط به پیمایش حجاب انجام شده/احیای مرکز طرح‌های ملی
  • مراکز فرهنگی کشور معطل خرابی مهر وزارت ارشاد!
  • بوشهر در تعداد اجراهای موسیقی از برترین استان‌های کشور است
  • خلیج فارس هویت و میراث گرانبهای سرزمین ایران است